sâmbătă, 15 iunie 2019

Familii de creştini din India rămân fără case, hrană şi locuri de muncă

Familii de creştini din India rămân fără case, hrană şi locuri de muncă
Hyderabad, India – creştinii din mai multe sate din statul Chhattisgarh suferă de foame după ce ceilalţi membri ai comunităţii, care practică diverse religii tribale, refuză să le ofere de lucru şi să la vândă alimente, conform unor surse de la faţa locului.
În sudul statului Chhattisgarh, sătenii care practică religii tribale, prin care se închină la strămoşi sau la natură, au atacat casele a trei familii creştine din satul Bodiguda, pe data de 23 mai, lăsând 25 de persoane fără locuinţă, inclusiv 4 copii.
„Casele lor sunt o ruină,” a declarat pastorul Philip Veeti, pentru Morning Star News. „Sătenii furioşi le-au luat proviziile de alimente, pe care creştinii le aveau şi care le puteau asigura traiul pentru un an de zile, şi le-au aruncat la canal. Acum nu mai au nimic de mâncare şi suferă de foame.”
Sătenii i-au avertizat în acea zi pe creştini să renunţe la credinţa lor sau vor muri. Atunci când cele trei familii au refuzat să se lepede de credinţă, o mulţime furioasă de aproximativ 150 de persoane, au năvălit şi au început să la vandalizeze casele şi să le arunce lucrurile din interior.
Acum, familiile rămase fără case trăiesc sub umbra unui arbore de tamarind, fiind nevoiţi să suporte călduri care depăşesc 42 de grade Celsius. Femeile au făcut nişte colibe din frunze, care însă nu pot oferi pre multă umbră, astfel că cu toţii suferă din cauza căldurilor foarte mari, copiii au făcut insolaţie şi sunt foarte slăbiţi.
„Tribul Adivasis a mai atacat familiile de creştini în 2017, cerând creştinilor să nu se mai închine la ei în sat. Poliţia a refuzat să primească o plângere din partea creştinilor,” a spus pastorul
Familii de creştini din India rămân fără case, hrană şi locuri de muncă
„Sătenii au mai atacat o femeie creştină în 2016,” a spus el.
„Au năvălit la ea în casă şi au bătut-o foarte rău. Ea a strigat după ajutor, însă vecinii, care sunt tot adivasi, nu i-au venit în ajutor,” spune pastorul Veeti. „În dimineaţa următoare, am trimis-o la un spital din apropiere pentru a primi îngrijiri şi am anunţat poliţia. Poliţia le-a spus însă creştinilor să nu facă mare caz de acest incident  şi să facă tot posibilul să ajungă la un compromis. Nu am putut să depunem plângere.”
Pastorul spune că acum creştinii cauta măcar o asigurare că poliţia le va proteja casele pe viitor.
Poliţiştii sunt părtinitori şi le spun creştinilor că trebuie să asculte de bătrânii satului şi să respecte ritualurile şi practicile Adivasi.
Interdicţie de a face cumpărături
O altă familie creştină, de data asta din satul Charama, din provincia Kanker, nu poate cumpăra hrană şi alte produse de bază, din cauza credinţei lor creştine.
Bătrânii satului au ţinut o întâlnire pe data de 2 Mai şi au anunţat că Christians Vishweshar Sahu, Shivprasad Sahu şi Shravan Kumar şi familiile lor sunt indezirabili.
„De la acest anunţ făcut în dată de 2 Mai, proprietarii de magazine din sat nu le mai vând nici măcar produse de strictă necesitate,” a declarat Vishweshwar Sahu pentru Morning Star News.
Sahu a depus o plângere pe 17 Mai la judecătoria din zonă. Un prim termen a fost programat pentru data de 14 iunie.
Sătenii care practică religiile tribale au început să-l evite încă de acum 14 ani, când i-au interzis să mai ia parte la orice fel de adunări sociale din sat, spune el.
„Nimeni nu mai vorbeşte cu mine,” spune Sahu. „Am avut de înfruntat o opoziţie foarte dură la nunta fiicei mele în 2014. Tot satul a boicotat ceremonia de nuntă. Am închiriat un cort pentru nuntă dintr-un sat vecin şi creştinii din alte sate au venit la nuntă.”
„Conducătorii satului sunt foarte furioşi că copiii noştri s-au căsătorit cu creştini, în afara tradiţiilor satului,” spune Sahu. „Acum că biserica noastră creşte, rudele mele de religie hindusă îi instigă pe săteni să şicaneze pe oricine vine la adunarea noastră ca să se închine lui Hristos. Sătenii mă urăsc atât de tare că nu mi-ar oferi nici măcar un pahar cu apă dacă aş muri de sete. Eu sunt un paria pentru ei.”
Familii de creştini din India rămân fără case, hrană şi locuri de muncă
Interdicţia de a fi angajaţi
La începutul acestui an, liderii din satul Dargahan, în privincia Dhamtari, au convocat 8 familii creştine, pentru a-i anunţa că vor fi consecinţe din punct de vedere economic, dacă nu renunţă la credinţa lor.
Sfatul din sat a hotărât pe 30 Martie că nu le va mai fi permis creștinilor să lucreze în sat, a declarat Rajaram Nisad, un rezident din zonă. Creştinii au informat poliţia locală despre această situaţie, care a chemat părţile la dialog pentru a ajunge la un compromis. Nu s-a ajuns la nici o înţelegere.
„Primele două zile după ce a intervenit poliţia, sătenii nu ne-au deranjat,” a declarat Nisad pentru Morning Star News. „Însă după aceea, au început să ne hărțuiască.”
Interdicţia se aplică şi asupra deplasărilor în Dargahan, a mai spus el.
„Noi mergem în satele apropiate, să ne căutăm de lucru,” spune el. „Nu putem folosi transportul public sau alte vehicule. Trebuie să plătim 1.000 de rupii (14 usd)  sau chiar mai mult pentru a plăti nişte tractorişti care stau la 20 km să vină să ne ia.
Oricine din sat care vorbeşte cu creştinii sau se oferă să-i ducă cu maşina proprie undeva, este amendat cu 5.000 de rupii. (aprox. 70 usd).
Interdicţia se aplică şi asupra cultivării pământului.
„Câmpurile noastre stau necultivate de luni de zile, iar noi nu avem grâne,” spune Nisad. „Însă proprietarii de magazine au fost avertizaţi să nu ne vândă nimic. Ei nu acceptă să ne macine grâul, şi nu ne vând nici orez sau ulei. Suntem trataţi ca nişte paria, dar nu am renunţat să ne adunăm împreună duminica pentru închinare.”
Ritualuri de reconversie
În satul Darashiv din provincia Champa, adepţii Satnami, o religie asemănătoare cu Sikhismul, au organizat pe 12 aprilie o ceremonie de reconversie a creştinilor înapoi la religia tradiţională a locului.
„Ne-au spus că acesta este un ritual pentru a curăţa satul de creştinism şi ne-au forţat să luăm parte la el,” a declarat Yashoda Ratre, o mamă de 33 de ani a trei copii.
Sătenii le-au poruncit creştinilor să aducă beţişoare de tămâie şi nuci de cocos pentru a fi oferite zeităţilor.
„Noi am refuzat să oferim nuci de cocos sau să facem reverenţe în faţa idolilor, însă trei dintre familii au cedat şi s-au lepădat de credinţă,” a declarat Ratre pentru Morning Star News.
Acestea însă nu au fost singurele necazuri pe care le-a avut de înfruntat. Atunci când Ratre a devenit prima persoană din sat care să îl primească pe Hristos, soţul ei a abandonat-o pe ea şi pe fiica lor de 15 luni.
„Am fost umilită la mine în sat, părinţilor mei li s-a spus că suntem blestemaţi pentru că acceptăm o credinţă străină,” spune Ratre. „Am petrecut zile şi nopţi în post şi rugăciune pentru familia mea, ca şi ei să îl accepte pe Hristos. În mod miraculos, în 2012, tatăl meu şi cei 4 fraţi ai lui au crezut în Hristos.”
Sătenii au început să-i hărțuiască şi pe ei de atunci.
„Am fost ameninţaţi că ne vor opri apa şi că vor demola toate marcajele care stabilesc lotul nostru de teren,” spune Ratre.
„Am supravieţuit furtunilor, inundaţiilor şi foametei,” spune Ratre. „Consiliul satului ne-a tăiat orice ajutoare primite de la guvern pentru cei care au au avut de suferit din cauza calamitaţilor, însă Domnul ne-a susţinut în tot acest timp. Dumnezeu ne-a binecuvântat câmpurile care au rodit dublu, şi am avut surplus pentru doi ani.”
Ratre este educatoare la o grădiniţă şi spune că multe din mamele copiilor îi cer să se roage pentru ei.
„Dacă mă văd când trec pe lângă casele lor, mă invită înăuntru şi vor să audă despre Isus sau îmi cer să mă rog pentru copiii lor care sunt bolnavi,” spune ea.
Ratre se întreabă cât va mai dura ostilitatea din partea sătenilor.
„Proprietarii de magazine au fost avertizaţi să nu ne vândă nimic. Suntem gata să murim de foame, însă nu vom renunţa la Hristos.”
Familii de creştini din India rămân fără case, hrană şi locuri de muncă
Plecaţi sau veţi muri
Familiile creştine din satul Pondum, provincia Dantewada, li s-a dat un ultimatum: părăsiţi sătul sau vă vom ucide, spune un localnic, Nandesh Veko de 15 ani.
Supăraţi din cauza faptului că numărul de creştini a crescut, consiliul satului şi-a exprimat oprobiul împotriva lui Nandesh şi a poruncit ca acesta şi familia unchiului său să părăsească satul.
„Noi nu ne adunăm pentru închinare în Pondum şi nici nu am avut vreo întâlnire numeroasă aici, pentru că ştim că sătenii sunt ostili şi sunt gata să ne însceneze ceva,” spune Nandesh.
Vecinii alertează restul satului atunci când o familie de creştini se închină în propria casă, pe motiv că fac zgomot, deşi cei care practică religiile tribale ascultă adesea muzică gălăgioasă la nunţi sau la petreceri, fără nici o problemă.
„Atunci când copiii vecinilor ne aud că ne rugăm, dau televizorul mai tare, strigă şi fac zgomot, ca să ne deranjeze”, spune Nandesh.
Creştinii alcătuiesc doar 1.92 % din totalul populaţiei din statul Chhattisgarh, conform statisticilor din anul 2011.
India se situează pe locul 10 în Topul Mondial al Persecuţiei, întocmit de organizaţia Open Doors. Ţara se află pe locul 31 în anul 2013, însă libertatea de închinare a creștinilor s-a deteriorat încontinuu de când Narendra Modi din partea partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata Party a venit la putere în 2014.
Sursa: Morning Star News.
https://www.stiricrestine.ro/2019/06/14/familii-de-crestini-din-india-raman-fara-case-hrana-si-locuri-de-munca/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu