luni, 17 iunie 2019

Creștinii: grupul religios cel mai persecutat la nivel mondial

  

Pe 28 mai 2019, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care stabilește 22 august ca fiind Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Actelor de Violență bazate pe religie sau credință.
Acest act simbolic nu este decât o consecință firească a datelor și statisticilor care arată, în mod indubitabil, că persecuția împotriva credincioșilor de diferite religii a atins cote alarmante la nivel mondial și că, din nefericire, contină să se intensifice. Conform raportului organizației Aid to the Church in Need, se estimează că „o treime din populația lumii suferă de persecuție pe motive religioase, într-o formă sau în alta, iar creștinii constituie grupul cel mai persecutat.”
Faptul că, într-adevăr, creștinii sunt grupul cel mai persecutat în lumea întreagă îl arată o întreagă serie de rapoarte, rezoluții și luări de poziție.
Raportul Anual pe 2015 al Parlamentului European privind drepturile omului și democrația în lume și politica Uniunii Europene în această privință, adoptat în 2016, concluzionează: „în prezent, creștinii sunt grupul religios cel mai hărțuit și intimidat în țări din întreaga lume, inclusiv în Europa, unde refugiații creștini sunt curent persecutați din motive religioase (…) unele dintre cele mai vechi comunități creștine sunt în pericol de dispariție, în special în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu.” (para 146)
Indexul 2019 al organizației Open Doors (Porți Deschise) analizează 50 de țări din lumea întreagă și evidențiază că numărul creștinilor care sunt supuși unui nivel ridicat de persecuție a crescut la aproximativ 14%, ceee ce înseamnă că unul din nouă creștini sunt supuși unui grad ridicat de persecuție. În perioada analizată de Index, s-a estimat că 4 200 de creștini au fost omorâți din cauza religiei lor, adică 11 creștini sunt uciși pe zi din cauza credinței. 1 266 de biserici sau de așezăminte creștine au fost atacate într-un singur an, în 2018.
Totodată, analizând 34 de țări la nivel mondial, Raportul din 2018 al Intergrupului referitor la libertatea religioasă sau de credință și toleranța religioasă al Parlamentului European arată că 19 dintre acestea au încălcări serioase ale libertății religioase: Afghanistan, Republica Central Africană, China, Korea, Egipt, Eritrea, Iran, Irak, Libia, Pakistan, Arabia Saudită, Somalia, Syria și Yemen.
Raportul referitor la libertatea religioasă în întreaga lume, publicat în noiembrie 2018 de organizația Aid to the Church in Need arată că persecuția ia amploare. Studiind evenimentele ultimilor doi ani, raportul concluzionează că situația multor comunități religioase s-a înrăutățit și a ajuns la încălcări „semnificative ale libertății religioase” în aproape jumătate din țările analizate (18 din 38). La începutul lui mai 2019, Aid to the Church in Need a menționat că 2019 este „deja unul dintre cei mai sângeroși ani pentru creștini,” luând în calcul atacurile din Sri Lanka, Pakistan, India și Orientul Mijlociu.
De asemenea, Alianța creștin-evanghelică națională din Sri Lanka NCEASL a raportat în 2018 86 de cazuri de violență împotriva creștinilor din Sri Lanka, comparative cu 93 de incidente în 2017, 80 în 2016 și 90 în 2015.
Recent, în mai 2019, Raportul preliminar independent al Guvernului Britanic, solicitat de Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, Jeremy Hunt a evidențiat creștinii ca fiind cel mai persecutat grup la nivel mondial. Raportul trage un semnal de alarmă asupra faptului că, dacă nu se acționează urgent, creștinii vor dispărea din anumite zone din Orientul Mijlociu. Totodată, raportul arată că în Palestina creștinii au ajuns la mai puțin de 1,5% din populație, iar în Irak au scăzut de la 1,5 milioane în 2003 la mai puțin de 120 000 în 2019. Episcopul de Truro a afirmat în legătură cu acest lucru: „dovezile arată nu numai răspândirea geografică a persecuției împotriva creștinilor, ci și creșterea în amploare. În anumite regiuni, nivelul și natura persecuției se apropie de definiția internațională a genocidului.”
La rândul său, Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe, Jeremy Hunt a afirmat : „Nu sunt convins că eforturile noastre au fost mereu pe măsura gravității problemei sau a evidenței factuale că aceia care îndură cea mai mare povară a persecuției sunt deseori creștinii. Nu trebuie să permitem niciodată ca o înțelegere greșită a corectitudinii politice să ne inhibe răspunsul.”
Datele pe care le furnizează aceste rapoarte și concluziile lor trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru toate statele: pentru cele care se fac vinovate de încălcări grave ale libertății religioase să constituie un apel la încetarea și combaterea surselor de persecuție și la pedepsirea făptuitorilor; pentru statele cu un grad ridicat de protecție a drepturilor omului să constituie un semnal de alarmă care să urgenteze rezolvarea conflictelor la nivel juridic și diplomatic, atât prin măsuri simbolice (precum rezoluția recentă a ONU), cât și prin măsuri concrete, de aducere a făptuitorilor în fața forurilor internaționale și naționale de justiție.

http://www.culturavietii.ro/2019/06/13/crestinii-grupul-religios-cel-mai-persecutat-la-nivel-mondia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu