joi, 8 august 2019

100 de ani de har la Reșița

Anunțuri, Interne, Istorie

Domnul este bun; bunătatea Lui ține în veci și credincioșia Lui din neam în neam. Psalmul 100:5
Este versetul motto din această perioadă pentru reșițeni. Reșița sărbătorește un secol de har – 100 de ani de la primul grup organizat de credincioși baptiști din oraș (1919 – 2019).
Cu ocazia acestei sărbători, Biserica Baptistă Nr. 1 din Reșița, îi invită pe toți cei interesați să ia parte la un eveniment de mulțumire și de celebrare a lui Dumnezeu, care va avea loc în ziua de 11 august, începând cu orele 9:30 și dupămasă de la 17:00. Invitat în cadrul programului de dimineață este vicepreședintele Cultului Creștin Baptist, Otniel Bunaciu, iar în cadrul programului de dupămasă va fi prezent Ilie Milutin, președintele Comunității Creștine Baptiste Caraș Severin. Programul muzical va fi susținut de către corurile reunite ale celor trei Biserici Baptiste din Reșița – corul mixt și corul bărbătesc.
La eveniment vor fi prezenți reșițeni din toată Europa, America, Australia, păstori, predicatori, care au crescut în biserica din Reșița și familii formate aici.
Evenimentul a fost marcat și la bisericile care s-au format de-a lungul istoriei din biserica mamă: în 9 iunie 2019 la Biserica Baptistă Speranța și în 14 iulie 2019 la Biserica Baptistă Betel.
Începuturi
La început, comunitatea de credincioși a pornit la acest drum lung doar cu câțiva tineri și familii tinere, care au venit să lucreze la uzina din oraș. Primul păstor al Bisericii Baptiste din Reșița a fost Vasile Enașcu, care a păstorit biserica între anii 1919 și 1922.
Biserica s-a întâlnit pentru o perioadă în mai multe locații, până se cumpără un imobil pe str. Libertății, nr. 35, unde familia Petru Adam, ulterior păstor al bisericii, pune la dispoziție o sală de 5 pe 8 metri. După mai puțin de 10 ani, lucrarea din Reșița luând amploare, se va construi o clădire nouă la aceeași adresă, care a fost inaugurată pe 28 august 1928.
Biserica din Reșița a trecut pe parcursul istoriei ei și prin momente de încercare și persecuție. Unul dintre aceste momente a fost anul 1959, când păstorul de atunci al bisericii, Cure Simeon, a fost arestat și condamnat la șapte ani de închisoare corecțională și 5 ani de interdicție pentru delictul de uneltire contra ordinei sociale prin agitație și delictul de răspândire de publicațiuni interzise (sic!). Motivul real a fost faptul că se dorea reglementarea serviciilor divine: credincioșilor li s-a interzis să se mai întâlnească în timpul săptămânii, iar duminica se puteau întâlni numai o dată – în cadrul unui serviciu de dimineață.
La sărbătoarea de mulțumire din data de 11 august 2019 va fi prezent și Mircea Cure, fiul pastorului Simeon Cure.

Grupul de credincioși, aprox. 40 de familii, care au construit biserica de pe strada Libertății (1928)

https://www.stiricrestine.ro/2019/08/07/100-de-ani-de-har-la-resita/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu