sâmbătă, 3 august 2019

Iubește-ți aproapele, iubește-ți planeta


Actuala criză a mediului înconjurător este simptomul unei crize mai profunde, de natură relațională.
Katharine Hayhoe, climatolog și creștină, a vorbit despre acest subiect în cadrul unei conferințe din Cambridge, organizată în luna mai a acestui an.
Hayhoe spunea că „a-ți păsa de creația lui Dumnezeu – de oamenii și de alte vietăți care sunt deja afectați de schimbările climatice de azi – este o expresie sinceră a credinței, acceptarea cu credincioșie a responsabilității noastre, o exprimare adevărată a iubirii lui Dumnezeu”.
Schimbarea climei nu este un simplu concept științific, aceasta îi influențează pe cei mai vulnerabili din toată lumea. Impactul este nedrept: în timp ce țările industrializate își construiesc economiile pe spatele combustibililor fosili, cei mai puțin vinovați se confruntă cu cele mai rele consecințe.
Conform spuselor trimisului special al ONU pentru schimbări climatice, Mary Robinson, „această nedreptate – și anume că cei care au contribuit cel mai puțin la crearea problemei duc cea mai grea povară – a demonstrat că militarea pentru drepturile la mâncare, apă curată, sănătate, educație și adăpost ale celor vulnerabili nu vor avea niciun efect dacă nu acordăm atenție climatului în schimbare al lumii noastre”.
Noi, cei de la Jubilee Centre, ne-am gândit mult la chestiuni precum mâncarea, relațiile și mediul, și urmează să publicăm curând un raport pe acest subiect.
De asemenea, organizăm câteva evenimente în nordul Irlandei, Cambridge și Londra pentru a explora problema și pentru a elabora tipare de alimentație atentă și viabilă.
Este un subiect provocator, dar una dintre perspectivele-cheie a fost aceea că există o dinamică relațională între Dumnezeu, omenire, și creația non-umană.
Actuala criză a mediului înconjurător este simptomul unei crize mai profunde, de natură relațională; eu susțin că ilustrează eșecul de a-L iubi pe Dumnezeu și de a ne iubi aproapele.
Isus i-a răspuns: ʻSă iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.ʼ Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă.
Iar a doua, asemenea ei, este: ʻSă iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.ʼ
În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii.” Matei 22:37-40

https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/stiinta-educatie-cultura/10956-iubeste-ti-aproapele-iubeste-ti-planeta#axzz5vSBsFWUy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu