miercuri, 24 aprilie 2019

Denton Lotz – Secretar General Emerit al Alianței Mondiale Baptiste a trecut în veșnicie



Denton Lotz
1939 – 2019
În data de 23 aprilie 2019, pastorul Denton Lotz, Secretar General emerit al Alianței Mondiale Baptiste a încetat din viață la vârsta de 80 de ani. Denton Lotz s-a născut în statul New York în 1939 având origini germane din partea tatălui și italiene din partea mamei. A absolvit Universitatea din Carolina de Nord după care s-a înrolat în armata Statelor Unite între 1961 – 1963. După îndeplinirea obligațiilor militare a urmat cursurile Harvard Divinity School unde a fost președintele organizației studențești. După absolvirea acestei școli, a fost ordinat ca pastor baptist în anul 1966 într-o biserică din Carolina de Nord. Studiile doctorale și le-a continuat la Universitatea din Hamburg, Germania pe care le-a finalizat în 1970.

Denton Lotz și baptiștii din România

În următorii zece ani a lucrat ca misionar al American Baptist Churches călătorind în fostele țări comuniste printre care și România despre care a vorbit cu admirație. În calitate de Secretar General al Alianței Mondiale Baptiste și de prieten al credincioșilor baptiști din România s-a implicat activ în rezolvarea conflictului de natură religioasă de la Ruginoasa din anul 1997 când s-a întâlnit cu Președintele în exercițiu și cu Prim Ministrul României pentru a discuta despre problema persecuției religioase și a libertății de credință. În acea situație, un grup de credincioși baptiști au fost bătuți de un grup de cetățeni provocați de autoritățile eclesiale ale locului.
Denton Lotz a fost și profesor de misiologie și homiletică la Seminarul Baptist de la Rüschlikon, Elveția, unde a înființat Școala de vară pentru educație teologică. În cadrul cursurilor ținute aici, numeroși pastori baptiști din România comunistă a acelor vremuri au avut oportunitatea de a se echipa pentru lucrarea din țara de baștină încă din vremea regimului ateist. Școala avea un program pe termen scurt, după cum îi spune și numele, de pregătire teologică intensă care le punea în mână slujitorilor din Europa de Est uneltele necesare pentru răspândirea Evangheliei.
Activitatea sa nu s-a limitat doar la Europa de Est, ci s-a extins pe întregul glob pământesc. Influența și impactul său în extinderea mișcării baptiste este de netăgăduit sau, în cuvintele fostului Președinte al Alianței Mondiale Baptiste, David Coffey, „el a lăsat o amprentă masivă în istoria Alianței Mondiale Baptiste. A fost un teolog misionar, un inspirator predicator și evanghelist, un luptător al libertății religioase, un ambasador baptist, un om politic cre;tin și un frate care avea un dar de neegalat în ceea ce privește memorarea numelor a mii de oameni și de locuri.”
Denton Lotz a fost ales de patru ori Președintele Asociației Internaționale pentru Libertate Religioasă, o organizație fondată în 1893 a cărei principală menire a fost să conlucreze cu guvernele și cu instituțiile educaționale pentru răspândirea libertății religioase și a drepturilor omului în întreaga lume.
În decursul anilor a lucrat îndeaproape cu alți lideri baptiști ai vremii cu care a legat prietenii. Printre cei mai apropiați credincioși baptiști cu care a avut ocazia să colaboreze s-a numărat evanghelistul Billy Graham și Președintele Statelor Unite, Jimmy Carter. În ultimii ani a slujit într-o bisericac Baptistă din Boston Massachusetts în calitate de pastor senior. În urma sa rămâne soția, Janice, cei trei copii și numeroși nepoți.
Ruben Ologeanu
http://revistacrestinulazi.ro/2019/04/denton-lotz-secretar-general-emerit-al-aliantei-mondiale-baptiste-a-trecut-in-vesnicie/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu