duminică, 7 aprilie 2019

Postul - un model de la început până la sfârșit

14.03.2018  |    Rugaciune  |  




Modelul postului a existat de-a lungul timpului, deoarece strategia lui Dumnezeu unește cererea de trezire (rugăciune) cu o foamete pentru mai mult din prezența Lui (post). Această combinație este mult mai puternică decât ceea ce poate produce oricare dintre acestea, generând o totală umilință și predare de la care poate izvorî Duhul Sfânt. Așa cum au remarcat mulți istorici ai trezirii, crizele preced, de obicei, pasiunea bruscă și aprinsă a trezirii totale. Decât să aruncăm o privire peste umeri, ce valoare mai mare ar avea dacă am recunoaște prezența acestor scântei manifestându-se în jurul nostru în timp real, astăzi? Apoi, prin învoială, am putea adăuga combustibilul și oxigenul.
Luați în considerare faptul că prima mișcare globală de misiune s-a născut în biserica din Antiohia, care „slujeau Domnului și posteau”(Faptele apostolilor 13:2). E o coincidență? Biserica Primară a continuat, de asemenea să postească două zile pe săptămână, în primul și al doilea secol. Policarp (110 d.Hr.) și Tertulian (210 d.Hr.), printre alții, au descris postul ca find un ajutor puternic pentru sfințenia personală.
Chiar și în secolul următor, Epifanie de Salamina a scris: „Cine nu știe că postul din a patra și a șasea zi a săptămânii este observat de creștinii din toată lumea?” (Astăzi ar trebui să ne întrebăm opusul: „Cine știe când postesc creștinii, dacă se întâmplă vreodată?”)
Toți marii lideri ai Reformei au postit. „Martin Luther a fost criticat pentru că a postit prea mult. John Calvin a postit și s-a rugat până când aproape toată Geneva a fost convertită și nu a mai rămas o casă fără cel puțin o persoană care să se roage.” Deși Luther se îngrozise din cauza durerii și a inconvenienței, acesta a persistat în practică, pentru că postul a stârnit un mare duh al rugăciunii în el.
John Knox a postit până când Maria, regina scoțiană, a fost dusă în exil. Episcopii anglicani, Latimer, Ridley și Canmer, toți martiri pentru Hristos, au unit regulat rugăciunea cu postul. Marea mișcare puritană din Anglia a fost marcată de post și rugăciune, așa cum a fost și mișcarea metodistă, care a avut loc după aproape 100 de ani. Această perioadă a inclus bărbați precum Jonathan Edwards, David Brainerd, John Wesley, Charles H. Spurgeon și alții.
De fecare dată când Charles Finney a perceput o diminuare a prezenței Duhului Sfânt la lucru, acesta postea din nou timp de trei zile și trei nopți pentru a-și reînnoi sensibilitatea față de puterea Duhului. Despre Wesley se spune că a simțit că mai bine ia în considerare blestemul și înjurăturile decât să omită zilele sale săptămânale de post. În aceeași perioadă, marele evanghelist cunoscut sub numele de „Sfântul Pavel al Indiei și Tibetului”, Sadhu Sundar Singh, a postit timp de 40 de zile, obținând în acest proces o profundă revelație personalizată a apropierii minunate de Dumnezeu. Ceea ce a devenit cunoscut ca find rugăciunea pentru trezire spirituală între anii 1857-1958, din New York până în Ohio și Canada, a fost însoțită de rugăciune și post. În timpul Războiul Civil American a avut loc o trezire spirituală în rândul armatelor sudiste, unde postul și rugăciunea au fost „frecvente și fervente.”
În timpul celor mai întunecate zile ale celui De-al Doilea Război Mondial, Rees Howells, preaiubit mijlocitor galez, i-a condus pe studenții lui de la colegiul biblic într-un loc al autorității prin rugăciune și post. Rugăciunile lor au schimbat, literalmente, istoria, schimbând cursul războiului, câteva dintre cele mai climatice puncte de cotitură ale Bătăliei Angliei fiind chiar bătăliile pentru care Howells și studenții lui au muncit cel mai mult – și pentru care nu s-a putut da nicio explicație pentru victoriile neașteptate, decât rugăciunea.
Mereu și mereu... Puteți vedea cum tații care postesc trasează nu doar o cale pentru ca alții să-i urmeze, cum nu sunt doar catalizatori ai generațiilor lor, ci, de asemenea, seamănă semințele trezirii spirituale în solul istoriei? La aceasta sunteți chemați, pentru că, prin post, duhul lui Ilie produce o manta din muncile generațiilor care au trecut – un mesaj și o ungere – care cheamă fii și fiice ale trezirii în generațiile viitoare. Acceptați! Primiți! Postiți împreună cu ei.
De ce ne împotrivim înțelepciunii lui Hristos, Care nu doar că a practicat postul pentru El Însuși, ci l-a și rânduit pentru noi? Postul a fost întotdeauna strategia lui Dumnezeu, dar, la fel ca o cale străveche și rar călcată, ne stă înainte cu „buruieni”. Între timp, noi strigăm și cerem trezire spirituală. Cerem o mișcare a lui Isus.
Noi Îl așteptăm pe Dumnezeu sau El ne așteaptă pe noi?

(Extras din cartea Postul lui Isus – de Lou Engle si Dean Briggs).
https://alfaomega.tv/viata-spirituala/rugaciune-mijlocire/8438-postul-un-model-de-la-inceput-pana-la-sfarsi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu