vineri, 4 decembrie 2020

A apărut o carte eveniment: Cavalerii Apocalipsei. Memoriile lt. Ion V. Emilian. Editorul francez al cărții: Este o mărturie elocventă că un român nu acceptă niciodată sclavia

 





Radu Ursan



Editura Marist din Baia Mare a anunțat apariția volumului „Cavalerii Apocalipsei”, memoriile locotenentului Ion V. Emilian (1906-1985), Cavaler în  Regimentul 2 Călărași în timpul ultimei conflagrații mondiale.

Memoriile sale apar pentru prima oară în limba română în anul 2020, la mai bine de 46 de ani de publicarea lor în limba franceză (1974).

„Ion V. Emilian este un personaj aparte, deosebit față de oricare altul care și-a scris memoriile de război, amintirile din cea mai crudă și intensă conflagrație ce a cunoscut-o omenirea, numită acum al doilea război mondial. Nu numai din cauza faptului că a luptat în unele dintre cele mai dure bătălii ce le-a cunoscut acest conflict unic în istoria războaielor, dar și prin faptul că amintirile sale acoperă un interval mult mai larg, de la cedarea Basarabiei din 1940 până la începuturile Războiului Rece, în anii ’60, dar și cu flash-back-uri mult în urmă. În toate aceste evenimente implicat direct, un luptător în prima linie până la ultima suflare, un războinic al timpurilor moderne.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

E suficient să facem o scurtă sinteză, Frontul de Est, din Bucovina, Ucraina, pe Nipru, Bătălia de la nord de Marea de Azov, până în Crimeea, luptele contra partizanilor, dealul Kiet,  peninsula Taman, apoi Caucazul și Stepa Kalmucă, bătăliile pentru despresurarea Stalingradului ca și acoperire pentru Grupul Hoth, luptele de apărare și multe altele. Apoi, implicarea în actul de la 23 august 1944, Frontul de Vest, epopeea de pe Mureș, Ungaria și Cehoslovacia. De parcă nu era destul, Waffen SS în Austria, apoi lagărele americane de prizonieri și activitatea în serviciile de informații ale armatei americane în zorii Războiului Rece. Fără îndoială, veți descoperi aici un James Bond român, atâta doar că cele povestite de el sunt reale, inclusiv tentativele de răpire și de asasinat împotriva sa puse la cale de NKVD, pentru care a fost ani în șir o problemă insurmontabilă, pentru rezultatele sale în munca de informații, dar nu numai informații, ci și confruntări directe cu agenții NKVD. Cum spunea el însuși, un Cavaler din Umbră.

Da, acesta este termenul, Ion V. Emilian a fost un Cavaler. De la vârsta de cinci ani, în 1911, de când a încălecat prima oară, el și-a dorit să fie Cavaler. Chiar dacă valurile vieții vor face ca în perioada interbelică să devină avocat, chiar și prefect, chemarea îl va aduce în rândul cavaleriei române, în Regimentul 2 Călărași, alături de care va parcurge drumul de foc și sânge, începând cu cedarea Basarabiei din 1940, la Cetatea Albă, până în Cehoslovacia, în 1945, și mai departe, în Waffen SS.

În memoriile sale, Ion V. Emilian este foarte dur și foarte sincer. Am publicat la editura noastră multe memorii de război, am studiat altele, atât ale românilor, cât și ale străinilor, dar nu am găsit în niciunele dintre acestea o atâta sinceritate și o descriere mai reală a atrocităților războiului. Pur și simplu, tot ce scrie Emilian este mai mult decât cutremurător. Este îngrozitor! Și toate acestea el le-a văzut și le-a trăit! De la civilii bombardați la răniții mutilați sau crucificați, parcă ni se desfășoară în fața ochilor un film de groază! Iar scenele de luptă sunt cele mai cutremurătoare posibile, nici chiar cel mai realist film de război nu a putut cuprinde în imagini cele descrise de Ion V. Emilian în cuvinte, și sunt scene pe care el însuși le-a trăit! Este războiul dur și brutal peste limitele imaginabilului.

Ion V. Emilian este sincer și cu el însuși, când recunoaște că sub un bombardament de artilerie sovietic și-a pierdut controlul sfincterelor și și-a umplut pantalonii de materii fecale, dar și că după vederea răniților români rămași în urmă, uciși în chinuri de către sovietici, a ordonat înaintea atacului: cel ce ia vreun prizonier îl ucid cu mâna mea! Sincer până la capăt, descrie execuția cu propria lui mână a unor ruși ce au ridicat mâinile. Așa ceva nu veți găsi în nicio relatare a unor memorii de război. Dar este războiul adevărat, războiul total, așa cum nu-l veți vedea în filme sau cărți. Este adevărul, așa cum a fost, descris cu realism, duritate și sinceritate de un om, un Cavaler care și-a dus povara până la capăt”, scrie editura Marist.

Editorul volumului în franceză, scriitorul Jean Marcilly nota de Paștile anului 1974: „Ion V. Emilian, chiar prin existența sa, le reamintește tuturor că România este ALTCEVA. Este o mărturie elocventă că un român nu acceptă niciodată sclavia. El cunoaște noblețea poporului său, își venerează țara și pe țăranii care dau roadă pământului ei. Nu se îndoiește nicio clipă de eliberarea și renașterea țării sale.

M-am luptat pentru Cavalerii Apocalipsei și pentru că am fost cucerit de onestitatea lui Ion V. Emilian, de rigoarea, integritatea, de iubirea sa pentru adevăr. Aș fi fost prudent dacă un român ar fi vorbit despre români doar în aspectele pozitive. Dar nu este cazul. […]

Prin urmare , nu trebuie să lipsească de aici tocmai modul în care brava România a fost dată agonizând dușmanului ereditar prin trădarea aliaților din rațiuni de stat. Dar adevărații români sunt chiar Cavalerii Apocalipsei. Sunt mândri, simpli, curajoși. Aventura lor este exemplară, unică în analele ultimului război mondial. Nimeni nu va putea întrerupe ultima lor șarjă pentru că ei sunt cu adevărat Istoria în mișcare”.

Cartea poate fi comandată de aici.

https://r3media.ro/cavalerii-apocalipsei-ion-v-emilian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu